Basis zoekmachine optimalisatie voor je webwinkel
Tijdens de voorbereiding op een gesprek met een prospect was ik vandaag een webwinkel aan het bekijken. Het viel me op dat er een aantal basisdingen ontbraken die essentieel zijn voor een goede vindbaarheid in zoekmachines. Reden genoeg om een paar van deze punten even hier te noemen.
Je webwinkel heb je waarschijnlijk laten bouwen. Dat is prima, maar helaas weet niet iedere webbouwer even veel van zoekmachine optimalisatie. Het is dus slim om zelf ook even de basisregels na te lopen, dat is nameliijk helemaal niet zo moeilijk.
Open een webbrowser en ga naar je webwinkel. Klik door naar een productpagina; de pagina waar één product genoemd wordt. Je wilt dat je producten goed gevonden worden, dus dit is een mooi uitgangspunt voor een eerste controle op hoe goed de basis zoekmachine optimalisatie voor jouw webwinkel ingesteld is.
Leesbare url’s
Kijk eerst naar de URL van de productpagina waar je bent. De URL is het adres van de webwinkel die je terug ziet in de adresbalk van je browser. Deze URL moet bij voorkeur leesbaar zijn. Dat betekent dat je aan de hand van de URL kunt zien waar de pagina over gaat. Staat er bijvoorbeeld http://www.webwinkelnaam.nl/index.asp?pid=246 dan is het dus niet direct duidelijk waar deze pagina over gaat. Een voorbeeld hoe het ook kan is http://www.webwinkelnaam.nl/zonnebrillen/ray-ban-aviator-metal.
Alleen al aan het webadres is te zien waar de pagina over gaat; hier vind je een Ray-ban zonnebril. Dat is dus prettig voor een gebruiker die nog voordat hij op een link klikt al kan zien waar de pagina over gaat. Maar voor Google is het een belangrijke manier om aan te geven waar de pagina over gaat. Google gebruikt deze paginanaam ook om de relevantie van de pagina te bepalen. Dit uiteraard tezamen met de overige informatie op de pagina.
HTML Tags
De volgende stap is het bekijken van de broncode van de pagina waar je op zit. Dit is doorgaans erg eenvoudig door simpelweg met de rechter muisknop ergens in een ‘leeg’ gedeelte op de pagina te klikken. Je krijgt nu een aantal opties waaronder iets in de trant van ‘Paginabron weergeven‘. Klik hierop en er opent zich een venster waar de broncode van de pagina weergeven wordt.
Een goed opgebouwde webpagina maakt gebruik van standaarden zoals die gelden voor webontwikkeling. Informatie op de website is gestructureerd (in het nieuwe HTML5 nog meer dan ooit) zodat de browser de pagina goed kan weergeven. Ook een zoekmachine haalt zijn informatie uit deze broncode. Wanneer een programmeur deze standaarden gevolgd heeft zal de pagina beter weergeven kunnen worden.
We gaan nu een aantal zogenaamde ‘tags’ zoeken in de broncode. Tags zijn codes die aan de browser aangeven hoe de pagina getoond moet worden. Druk op CRTL-F om het zoekvenster te openen, zo kun je gemakkelijk de tags zoeken binnen de code.
<title>-tag
De <title>-tag geeft de titel van de pagina aan. Deze titel zie je terug bovenin je browser wanneer je een pagina bezoekt én (wellicht belangrijker) je ziet deze ook terug in Google wanneer je pagina in de zoekresultaten weergeven wordt. De tekst die je tussen <title> en </title> ziet staan moet dus in één keer duidelijk maken waar de pagina over gaat. Let op: niet waar je webwinkel over gaat, maar waar deze ene pagina over gaat. In het voorbeeld van de Ray-Ban zonnebril moet hier dus duidelijk staan dat de pagina over deze specifieke zonnebril gaat.
Wellicht zie je hier ook de naam van je webwinkel in terug. Dat is op zich prima, maar bij voorkeur staat deze achteraan. De pagina gaat namelijk in eerste instantie over het product. Dat de pagina toevallig op jouw webwinkel staat zal een bezoeker (vanuit Google) minder belangrijk vinden. Een handig detail om rekening mee te houden: Google laat alleen de eerste 70 karakters van de <title>-tag zien. Daarbinnen moet je dus duidelijk maken waar de betreffende pagina over gaat.
Wat je veel ziet bij (slecht geoptimaliseerde) webwinkels is dat de <title>-tag niet over de betreffende pagina gaat, maar een algemene beschrijving van de webwinkel heeft. De <title>-tag moet echter bij voorkeur uniek zijn en dus op elke pagina van je webwinkel specifiek gericht zijn op het product (of de informatie) die daar te vinden is.
<description>-tag
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de <description>-tag. Zoek naar het woord description. Deze meta tag ziet er anders uit dan de <title>-tag. In deze tag moet bij content een beschrijving van de pagina staan. In veel gevallen zal Google de inhoud van de <description>-tag tonen als tekst bij het zoekresultaat. Je hebt dus met de <title> en de <description>-tags erg veel invloed over hoe jouw pagina’s binnen Google getoond worden. Ook op de <description>-tag zit een limiet bij Google; er worden maximaal 155 karakters getoond.
Zorg ervoor dat de <description> op elke pagina uniek is en probeer in de beschrijving al te verleiden, dit is immers wat de zoeker in Google te zien krijgt. Als jouw tekst aantrekt om op de link te klikken dan kan je dat veel bezoekers extra opleveren.
Bij zowel de <title> als <description> tag is het handig om de juiste keywords te gebruiken om aan Google te laten weten waar deze pagina over gaat (zodat je in de relevante zoekresultaten getoond wordt), maar ook om na te denken over goede natuurlijke en verleidende teksten die de bezoeker aanzet om op die link (in het zoekresultaat van Google) te klikken.
<h1>-tag
De laatste tag waar je even naar moet zoeken. De kans is best aanwezig dat deze <h1>-tag helemaal niet voor komt. De <h1> staat voor Header1 (te vergelijken met gebruik van headers in Word) en geeft dus ook een soort titel van je pagina aan. Ook bij de <h1>-tag moet daarom duidelijk staan waar de pagina over gaat. In veel gevallen komt deze (deels) overeen met de <title>-tag van je pagina. Voor Google is de <h1>-tag een goede manier om te bepalen waar je webpagina over gaat.
Uiteindelijk gaat het om de combinatie van al deze tags en de rest van de inhoud van je pagina. Deze moeten met elkaar overeen komen (het hoeft zeker geen exacte match te zijn). Ze moeten allemaal over hetzelfde gaan, maar dat mag op verschillende manieren. Google kan zo goed bepalen waar de betreffende pagina over gaat.
Controleer de basis
Vier basiselementen om naar te kijken bij jouw webwinkel. De basis om goed gevonden te kunnen worden binnen Google. Uiteraard gaat het verder dan dit, maar als deze basis ontbreekt zul je al snel moeite hebben om goed gevonden te kunnen worden. Is de basis bij jouw webwinkel op orde?
Over de auteur; Elja Trum
Elja Trum heeft reeds 10 artikelen geschreven op Webwinkelverbeteren.nl..
Elja Trum is e-commerce Consultant bij Directshop. Daarnaast heeft hij een succesvol blog over fotografie. Elja is getrouwd en is vader van zoon Mika.
Recente Artikelen
-
Controleer je bestelproces regelmatig 27-06-2012
-
Enthousiaste klanten dankzij een opvolgmail 01-03-2012
-
Vermijd overbodige keuzes in je webwinkel 28-02-2012
-
Wat is conversie optimalisatie? 27-02-2012
-
Extreem lange checkout funest voor conversie 24-02-2012
Reageren
Je e-mail adres wordt niet getoond.